Seminte Fasole Pitica

Imi face o deosebita placere sa vorbesc despre fasolea de gradina. In termeni populari aceasta varietate se mai numeste fasole oloaga sau pitica si nu de putin ori am avut prilejul sa o cultiv.

Daca am cultivato eu ai putea sa o cultivi si tu si asta in regim de urgenta intrucat insamntarile incep fix la data de 25 Aprilie - 1 Mai.

Cum se seamana aceasta varietate si ce trebuie sa sti despre ia?

In ogor propriu cultura de fasole poate fi infiintata dupa legume care au fost fertilizate cu gunoi de grajd, cum ar fi spre exemplu;tomate, ardei, vinete.


Cele mai bune soluri sunt cele profunde, bogate in humus, ferite de curenti reci de aer, cu reactie neutra spre alcalina pH 6,5 - 7,5

Semanatul se face pe teren nemodelat: 
  • distanta intre randuri sa fie de 40 cm iar intre plante pe rand de 4-5 cm.
  • adancimea de semanat sa fie de 3-4 cm.
  • temperatura in sol minima(15 grade C) - (optima - 20 - 25 grade C)
Dupa ce rasare vei aplica cateva lucrari de intretinere: 2-3 prasile manuale sau mecanice pentru distrugerea buruienilor si a crustei fomate din caderea ploilor. Ultima prasila se aplica inainte de inflorit si legarea pastailor.

Cateva date despre exigentele ecologice:

Fasolea este o planta de zi scurta motiv pentru care cerintele de lumina sunt moderate. Cu toate acestea solicita o intensitate luminoasa ridicata pe toata durata de vegetatie.

In ce priveste umiditatea este extrem de important sa sti ca insuficienta apei in sol incetineste procesul de inflorire, prin contrast insuficienta umiditatii mai ridicate in aer conduce la un numar sporit de avortare a florilor.

Fasolea are o perioada scurta de vegetatie motiv pentru care extrage din sol cantitati mici de substante nutritive, sistemul radicular este superficial, fiind raspandit pana la 30-40 cm adancime. Pe radacini se gasesc nodozitati care contin bacterii fixatoare de zot.

Cu toate acestea fertilizarea culturii incepe din toamna cand se aplica pe suprafata solului o cantitate de 15 t,ha gunoi de grajd descompus. Incorporarea se face odata cu aratura la o adancime de 28 - 30 cm.

Cam asa stau in mare lucrurile cu fasolica noastra pitica semanata in ogor propriu. Intelegi ?
Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Abonează-te la acest site