Seminţe De Tomate, Ardei, Vinete, Gogoşar

seminte de plante legumicoleO etapă extrem de importantă pe care o are de parcurs un grădinar autentic este însuşirea temeinică a practicii de lucru cu speciile de plante legumicole pentru care a optat.

Te rog să consemnezi acest aspect: scopul alegerii unui soi sau hibrid de plante legumicole este pe deplin justificat dacă duce la creşterea rentabilităţii economice a culturilor.


Pentru atingerea unui nivel superior de rentabilitate este necesară alegerea cât mai corecta a soiului sau hibridului cultivat şi destinaţia acestuia.


Destinaţia cultivării tomatelor în stare proaspătă este piaţa. Cultivatorul trebuie să se orienteze către plante legumicole mult solicitate de către
consumator. Printre aceste plante se afla şi tomatele noastre.

Opţiunile conusmatorului în ce priveşte tomatele sunt: să fie mai puţin perisabile, să îşi păstreze timp îndelungat calităţile gustative şi nu în ultimul
rând să se prezinte în forme cât mai atrăgătoare.

Fie că vei merge pe varianta Soi sau Hibrizi este necesar să iei în calcul câteva indicaţii importante. De obicei aceste indicaţii sunt de mare ajutor întrucât se referă la chestiuni "arzătoare".

Ce Calităţi Tebuie Să Întrunească Seminţele Legumicole 

Seminţele folosite să fie autentice, să aibă facultate germinativă şi puritate fizică ridicate şi să fie libere de boli şi dăunători.

De regula aceste caracteristici sunt menţionate pe ambalajul în care se livrează sămânţa.

Drept urmare iată ce vei afla din capitolul consacrat acestei teme:

Astăzi am primit prin poştă coletul cu seminţe legumicole, printre care se află:
Seminţe de Ardei gogoşar CORNEL Improved


seminte ardei gogosar

Seminţe de Patlagele vinete ARAGON F1


seminte de vinete

Seminţe de Ardei kapia SLONOVO UVO


seminte de ardei ureche de elefant

Seminte de Tomate Ghittia


seminte tomate pentru gradina si solar ghittia

Alegerea acestor sortimente de seminţe nu mi-a pus probleme întrucât am optat pentru ele şi anul trecut.

Principalul subiect de discuţie pentru astăzi va fi seminţele de tomate Ghitia urmând ca în zilele următoare să discutăm despre opţiunule prezentate mai sus.

Avantajele principale ale acestui soi de tomate:
  • poate fi cultivat în sere , solarii şi câmp deschis
  • în ce priveşte germinarea seminţelor îmi permit să folosesc procentual termenul de 98%.
Ca să ajungi la această performanţă stratul germinativ trebuie să întrunească următoarele calităţi:
  • pământ fertil 50% 
  • mraniţă 40% 
  • nisip10% 
  • grosimea stratului germinativ să fie de maxim 12 cm 
  • coeficientul de umiditate din strat(după ce ai însămânţat) să fie de 90% 
  • căldura stratului germinativ să fie de 22 grade celsius. 
La stadiu de răsad tomatele Ghittia se comportă extrem de bine, important este să iei în calcul aceste exemple:

În condiţii de luminozitate redusă plantele se alungesc simţitor, motiv pentru care au nevoie de cel mult 12 ore de iluminare zilnică.
În cele mai multe cazuri lumina poate fi controlată şi dirijată corespunzător. Poşi apela spre exemplu la sisteme de iluminat(lămpi)creeate special în acest sens. Acest exemplu este valabil pentru cei care cresc răsaduri în spaţii slab iluminate.

În spaţii protejate cum ar fi: solarii, răsadniţe pot fi semănate la data de 20 februarie. În timpul creşterii plantele suportă foarte bine operaţiile de aerisire şi fertilizare cu îngrăşăminte solubile organice.

Viteza de creştere a răsadului este constantă. Din acest motiv va trebuii să alternezi cu operaţiile de aerisire mai puţin. 

Densitatea plantelor pe metru pătrat să fie de 550. Astfel vei însămânţa seminţele pe rânduri- pe toată lăţimea răsadniţei. 

Lăţimea răsadniţei sa fie de 1,20 cm iar lungimea preferenţial. Distanţa între seminţe pe rând sa fie de 3 cm iar între rânduri să fie între 8 sau 10 cm. Cât mai rar, cu atât mai bun.

Când vârsta răsadului a depăşit 45 de zile poate fi cultivat în solarii dar nu şi în câmp deschis. În câmp poate fi cultivat când vârsta răsadului va depăşii 60 de zile. Cu acest prilej planta va fi mai bine călită, viguroasă şi groasă la colet.

Odată plantate în solarii plantele necesită aerisiri frecvente. La început, odată la trei patru zile, după aceea vei lăsa solarul deschis şi vei face aerisirile corespunzătoare prin ferestrele lăsate special în acest sens.

Totul se face cu moderaţie încât temperatura din interiorul solarului să se menţină la 25 de grade celsius.

Ghittia este o plantă cu port înalt şi poate ajunge lejer la înălţimea de 2,50 m. Din acest motiv suporta extrem de bine o palisare pe araci sau teuri prevazute cu sârme longitudinale de suţinere.
Susţinerea plantelor cu sfoară de rafie este primordială. Astfel, vei lega sfoara începând de la baza tulpinei şi sârma longitudinală de sus a suporţilor.

Copilirea, defolierea, mulcirea şi nu în ultimul rând acordarea normelor de udare este strict necesară.

Mai târziu când plantele vor genera primele inserţii florale temperatura nu trebuie sa depăsească 22 de grade, astfel, polenizarea sa va face la capacitate maximă.
Pot afirma că fiecare inserţie florală va genera 7-8 fructe la partea de jos şi 5 - 6 începând cu cea de-a treia inserţie florală. Fructele sunt compacte şi forma rotundă uşor aplatizată iar greutatea per fruct poate atinge 300 - 350 de grame.

tomate coapte ghittia
Pulpa fructului este extrem de consistentă, secţionată vei avea prilejul să descoperi 4-5 loji seminale şi o placentă de susţinere a seminţelor extrem
de dulce. Deductibil, acest soi de tomate poate fi utilizat cu precădere la prepararea nelipsitelor sucuri de tomate cât şi cremelor sau pastelor de
bulion.

Gustul incontestabil al tomatelor de altadată le scoate în evidenţş ca fiind unele, dacă nu chiar cele mai căutate tomate pe pieţele legumicole din
Romania.

Momentul achiziţionarii seminţelor într-o astfel de situaţie este vitală întrucât ce este bun dispare din spaţiile de comercializare ca pâinea caldă. O astfel de abordare am puso şi eu în practică prin intermediul siteului seminteplante.ro.

Pot afirma că am găsit o echipa de oameni extrem de operativi. Siteul are o interfaţă foarte uşor de utilizat iar seminţele vor ajunge la tine în cel mai scurt timp posibil.

Pentru că nu vreau să lăsăm lucrurile în acest punct discursul nostru continuă.

Cum Se Comportă Tomatele Ghittia În Câmp Deschis 

Fiind o plantă cu port înalt cultura prevede aplicarea elementelor de susţinere. Fie că vei merge pe varianta araci de lemn ,fie ca vei folosii şpalieri prevazuţi cu sârme de susţinere vei ţine cont de distanţa între plante pe rând şi între rânduri.

Distanţa între plante să fie de 35 cm iar distanţa între rânduri să fie de 90 cm, totul pentru o mai bună aerisire şi iluminare a masei foliare sau a culturii propriu zise.

Plantele suportă foarte bine îngrăşămintele faziale cu substanţe organice solubile, cum ar fi spre exemplu maceratele formate din gunoi de pasăre.

Fertilizarile pot fi făcute fazial în două etape: după apariţia şi fructificarea primei inserţii florale şi după cea de-a cincea inserţie florală. Între timp
plantele vor fructifica masiv.

Operaţiile de întreţinere consta în cateva praşile manuale pe rând(1-2) şi câteva mecanice(2-3). O uşoara muşuroire a plantei este mai mult decât
benefică, astfel, cultura devine cât mai stabilă.

Ghittia - plante legumicole extrem de rezistente şi tolerante la bolile specifice culturilor de tomate. Pot afirma fără teama de a da greş că nu a fost cazul să le aplic decât un singur tratament.

Nu vreau să fac un secret din asta. O zeamă bordeleză clasică facută din piatra vânătă şi var stins este mai mult decât suficient.

O altă calitate dominantă este că fructifică până la căderea brumelor timpurii din toamnă motiv pentru care cultivatorii le iubesc extrem de mult. Motivul-fructele pot fi valorificate sub formă de gogonele sau pătlagele.

Cu siguranţă mai sunt multe de adăugat, discursul în sine vizează cultivatorul începător, acesta este defapt cel căruia îi recomand cu toată dragostea
aceste seminţe. Astfel, pot justifica mai clar acest aspect - eşti începător şi sigur nu îţi permiţi să eşuezi, să dai greş sau mai ales să pierzi. Concret, mergi la sigur.

Recomandarea mea este valabilă si pentru cei avansati, fermieri sau cultivatorii pricepuţi. Pentru ei contează extrem de mult calitatea şi potenţialul de producţie.

Astfel, soiul poate atinge lejer 100 tone tomate coapte/ha în spaţiile protejate şi cel puţin 70 tone/ha în câmp. Sunt rezistente la crăpare şi transport, iar în condiţii optime de depozitare poate dura două săptămâni.

O specificare pe care doresc să nu o ratezi este faptul că destinaţia acestui soi de tomate este consumul proaspăt iar gustul plăcut şi dulce al
tomatelor va fi cel care va face întotdeauna diferenţa.

Cui nu recomand aceste seminţe? celor intimidaţi de eşecurile altora care nu fac altceva decât să se vaite sau să facă pasu-napoi.

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la acest site