Top 4 Operaţii Cu Caracter Special Ce Vizează Producţiile De Tomate


Î n legumicultură, lucrările cu caracter special sunt mai puțin cunoscute de către grădinarul începător.

Defolierea, Copilirea, Cârnirea şi Mulcirea tomatelor fac parte din ciclul lucrărilor cu caracter special. Lucrările se fac concomitent sau în tandem cu ritmul de creştere al plantelor. 

Astăzi vom discuta despre aceste aspecte, zic eu, pozitive. Mai concret vei învăţa cum se execută aceste lucrări încât să fi numai şi numai pe avantaj.

Despre copilirea şi defolierea tomatelor am mai discutat, însă nu şi despre cârnirea plantelor. Vreau să îţi explic mai întâi când şi cum se cârneşte o plantă.

Dacă nu ştiai, află că tomatele cu tip de creştere determinat pot ajunge la înălţimi extrem de mari. Uneori pot ajunge chiar şi la 6 m înălţime. Totul în funcţie de soi, hibrid şi condiţiile de mediu în care se dezvoltă.

Evident că nu vor fructifica corespunzător la o aşa manieră, la un astfel de stadiu de creştere.

Fie ca ca sunt plantate in camp deschis sau in spatii protejate tomatele trebuie cârnite.

Motivul acestei lucrări este obţinerea de producţii timpurii cat mai marii. Dacă aşa stau lucrurile hai să vedem ce ai de făcut în acest sens.

Momentul optim efectuării lucrării corespunde fazei în care plantele au ajuns la al - 8 - lea etaj floral. Până acolo însă, drumul este destul de lung.

Copilirea Tomatelor Şi Defolierea

Primele operaţii pe care le vei efectua se referă la copilirea tomatelor şi defoliere. 

Află că la o săptămână distanţă de la plantare tomatele încep să genereze copili. Copilii vor creşte începând de jos în sus, de la baza tulpinei şi până la vârf.

Prima ta grija va fi să nu laşi niciodată aceşti copili să crească prea mari. Vei face copilirea cand aceştia au ajuns la dimensiunea de maxim 4-5 cm.Avantajul primordial constă în faptul că nu vei creea răni plantei. Copilii cresc de regulă la baza frunzelor (la subsoara acestora) şi de cele mai multe ori încetinesc ritmul de creştere şi fructificare a tomatelor.


Cel mai periculos copil este cel de la baza tulpinei care uneori depăşeşte sau întrece în creştere planta propriu zisă.

Aşadar fă bine şi rupe-l de acolo fără nici un fel de teamă. Operaţia de copilire va duce în mod inevitabil la creşterea fructelor pe plantă şi astfel vei spori calitatea şi mărimea fructelor generate pe toate inflorescenţele.

Primele frunze sunt cele mai mari captatoare de boli. Nu despre asta vom discuta acum, însă este bine să şti că orice complex parazitar se va instala extrem de uşor pe aceste frunze atât timp cât vor face contact cu pământul.

Complexul parazitar, luat în termeni populari, se mai numeşte " Mană De Pământ". Este des întâlnit la tomate şi afectează atât frunzele cât şi fructele tomatelor. 

De regulă, după apariţia primului etaj floral şi fructificarea acestuia, încep să se facă şi defolierile. Însă nu vei merge niciodată pe defolierea totală a plantei. 

Vei defolia sau rupe numai frunzele uscate sau degradate care şi-au modificat culoarea şi aspectul

Nu vreau să fac un test cu tine, însă îţi pot spune că sunt grădinari care nu ştiu nici cel putin măcar câte frunze generează o plantă între două etaje florale.

La tomate, află că sunt patru frunze între fiecare etaj floral. Nu ai voie sa le rupi de acolo până când etajul nu a fructificat complet. Până când fructele nu au ajuns la maturitate. 

Rolul frunzelor este extrem de important şi influenţează în mod direct fructificarea. Am mai vorbit despre rolul acestora prin alte articole. O defoliere corespunzătoare va duce la marimea şi calitate fructelor generate de plantă pe fiecare inflorescenţă în parte. 

Ca să nu ai probleme cu mana de pământ în ce priveşte fructele tomatelor, vei face mulcirea suprafeţei cultivabile cu Paie De Grâu. Sunt foarte bune şi de multe ori le găseşti gratis, aşa cum îţi place ţie :) 

Cunosc grădinari care la Momentul Arăcitului sau Palisărilor ca să folosesc un termen mai cunoscut astăzi, au renunţat la aceste operaţii.

Fie că nu au mai avut suficienţi araci, fie că au rămas fără şpalieri sau fără sârmă sau au avut probleme de ordin financiar să spunem, au lăsat tomatele să crească în mod spontan.

Acestea s-au aşezat frumos pe pământ, au început să dezvolte copili puternici prin generarea rădăcinilor adventive, au fructificat, şi iată cum fructele au ajuns pe sol în contact cu acesta.

Iată aşadar cum şi-a făcut apariţia riscul deprecierii totale a fructelor, prin fenomenul popular prezentat mai sus, anume Mana De Pământ. 

Această problema poate fi evitata numai dacă s-a executat operaţia de Mulcire Cu Paie pe care sincer te rog să nu o ratezi.

Operaţia în sine constă în acoperirea suprafeţei cultivabile cu paie într-un strat gros de 5-7 cm. Şi iată cum ai evitat orice fel de pierdere. 

Practic tomatele vor sta pe aceste paie şi nu se va pierde nimic. Deci producţie de tomate maximă finalizată cu succes. 

Cârnirea în sine este o joaca de copil. Vei secţiona vârful plantei la cel de-al 8-lea etaj. Întotdeauna se lasă două frunze deasupra inflorescenţei, după care se face operaţia de secţionare.

Respectă aceste lucrări cu sfinţenie şi vei sporii considerabil producţiile de tomate, atât din punct de vedere calitativ cât  şi cantitativ.

Aplică cu încredere şi nu uita să faci acest Top cunoscut prietenilor tăi. Poate cine ştie, îi va ajuta şi pe ei într-un fel sau altul.

Succes !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la acest site