Totul Despre Cultivarea Roşiilor

cultivarea tomatelor in camp
Cultivarea roşiilor este o îndeletnicire extrem de importantă, dacă eşti pasionat de înfiinţarea aceste culturi legumicole ai aterizat fix unde trebuie. Fie că optezi pentru varianta roşii la solar, în spaţii amenajate, fie că opţiunea ta este să le plantezi în aer liber astăzi vei afla cum trebuie executată lucrarea în sine.

Cum trebuie modelat terenul în care urmează să plantezi 

Modelarea terenului în vederea plantării tomatelor sau roşiilor se face la următoarea manieră;

Pe teren modelat sub formă de vaduri sau biloane pe care le vei modela cu rariţa trasă de tractor, asta dacă înfinţezi o suprafaţă mai mare. 

Manual prin marcarea terenului la sfoară. Practic întinzi sfoara, iar cu sapa pe deoparte şi alta a sforii tragi pământul lateral şi astfel creezi şanţul sau vadul în care vei planta. 

Poţi planta în cuiburi cu condiţia ca la fiecare cuib în parte să creezi copci, în termeni populari li se mai spune şi oale. Este foarte simplu de executat o astfel de operaţie. Cu sapa, pe deoparte şi alta a plantei creezi un cerc pe care ulterior îl adânceşti cu colţul sapei şi astfel ai creeat aşa zisa Copcă sau Oală. Simplu nu? 

Poţi modela terenul pe rigole lungi cu condiţia ca lăţimea rigolei să fie de un metru. Se plantează la marginea rigolei iar în centru poţi merge pe varianta cultură intercalată. 

Spre exemplu poţi planta vinete, cu condiţia ca roşiile să fie cu tip de creştere determinat. Şi ăsta este doar un exemplu, poţi merge si cu altceva. 

Poţi merge pe varianta teren modelat cu semanatoarea trasă de tractor(distanţa 70 cm între rânduri) şi astfel întreţinerea culturilor de roşii va fi cu mult mai uşoară. În această formulă vei folosii sistemul de udare prin aspersiune. Iar praşila o vei face cu cultivatorul tras de tractor. Tot în timpul praşilei poţi aplica şi îngrăşăminte asta dacă prăşitorul este prevăzut cu furtune speciale, care se mai numesc şi hrănitori. 

Cum trebuie fertilizat şi ce insecticide să aplici pe sol înaintea plantării 

Terenurile în care vei înfiinţa culturile de tomate trebuie să fie bine îngrăşate cu îngrăşăminte organice naturale, gunoi de grajd bine descompus, composturi, macerate din gunoi de pasare s.a.m.d. 

Dacă nu deţii astfel de îngrăşăminte poţi merge pe varianta îngrăşămintelor chimice. Cel mai indicat este să foloseşti un complex IIIazot , fosfor, potasiu în doză de 100 kg/ha. Îngrăşămintele organice le vei încorpora din toamnă, iar îngrăşămintele chimice la vei încorpora primăvara cu o săptămână înaintea plantării. 

Încorporarea o vei face cu discul tras de tractor. Pe suprafeţe mici vei încorpora îngrăşămintele cu sapa sau cu motocultorul dacă deţii un astfel de utilaj. 

Cel mai cunoscut dăunător, în câmp, este răţuşca. Dăunătorul se urcă pe plantă şi îi retează vârful. Este un moment extrem de grav, asta pentru că te lasă fără răsad cât ai zice peşte. 

Ce faci în acest caz? 

Înaintea plantării cu o zi aplici un insecticid de contact. Poate să fie Decis sau Cipermetrin

Cel mai cunoscut dăunător în grădina proprie este Urechelniţa. Este haimanaua culturilor legumicole şi nu iartă nimic când vine vorba de răsaduri proaspete şi fragede. Pentru a anihila acest dăunător vei fi nevoit să execuţi mai multe manevre. 

La fiecare cuib în parte vei folosii Mensurol. Două trei granule împrejurul plantei este mai mult decât suficient. Adâncimea la care trebuie încorporat este de 2 cm. 

De ce aşa? 

Pentru că urechelniţa atacă planta undeva la doi cm în pământ. Când va ajunge în dreptul plantei va ingera aceste substanţe şi va murii. 

Un alt ingredient este şi Sintogrilul, se aplica la fel ca şi Mensurolul. 

Iar cea mai eficientă metodă de protecție a plantelor de tomate este Tubul Confecţionat Din Cucută. 

Tubul de cucută este cel mai sigur şi va asigura o doză de protecţie împotriva dăunătorilor pe timp îndelungat(60 de zile). Adevărat este mai migălos la momentul plantării, însă este extrem de avantajos. Tubul de cucută oferă o doză de siguranţă maximă

Spre exemplu acest fir de roşie este prevăzut cu un tub de cucută. Studiază-l cu atenţie şi aplică şi tu. Indiferent că plantezi în solar sau plantezi afară protejează răsadul de aceşti musafiri nepoftiti prin aplicarea exemplelor date mai sus.

plante de tomate protejate de urechelniti cu tub de cucuta


De ce trebuie să foloseşti mai puţin sau deloc erbicidele 

Pentru că plantarea roşiilor se face pe terenuri curate iar distanţele de plantare îţi conferă avantajul să prăşeşti sau să mărunţeşti pământul, operaţii extrem de benefice zic eu.

Asta pe deoparte, iar pe de altă parte orice erbicid stresează şi cultura în sine în proporţie de 35% ceea ce nu este chiar foarte indicat. Nu mai vorbim despre remanenţa la sol atât de mult evitată în discuţiile celor care aplică astfel de operaţii de distrugere a buruienilor în culturile de tomate.

Distanţe corespunzătoare la plantare

Cele mai indicate distanţe sunt cele care conferă culturilor de tomate o bună aerisire. Aerul şi lumina trebuie să viziteze planta din toate părţile.

Indiferent că este dimineaţă, sau amiază sau este în amurg de seară lumina trebuie să pătrundă la aşa manieră încât să mângâie fructele tomatelor tale. În speţă roşiile. Asta dacă urmăreşti să se coacă toate. Şi cu siguranţă vrei asta nu?

Drept urmare vei ţine cont de următoarele distanţe:

În solar:

  • distanţa între rânduri să fie de un metru, merge şi 90 de cm nu e că stăm s-o gâdilăm prea mult. O toleranţă de 10 cm nu afectează cu nimic cultura în sine;
  • distanţa între plante pe rând să fie de 50-60 cm. Aşa este corect să procedezi. 
Nu uita că lumina este cea care face ca plantele tale să fructifice armonios. Aerul, căldura, umiditatea contribuie şi ele desigur însă lumina este cea mai importantă.

Aşadar calculeaz-o şi ai grijă să te încadrezi în aceşti parametrii. Asta cât de cât. Mă repet, nu e că stăm cu cm pe pământ si facem măsurători la fiece fir de roşie. O arzi grădinăreşte, rapid, promt şi fără să stai prea mult pe gânduri.

Dacă mergi pe varianta 70 cm între rânduri(cultură în câmp) distanţa între plante să fie la fel(70 cm) pentru a avea suficientă lumină.

Norme de udare înaintea plantării şi după plantarea roşiilor

Iată-ne la momentul plantării. Înaintea plantării pământul trebuie să fie uşor jilav. Nu se plantează niciodată într-un sol uscat. Plantarea se face manual cu sădilul de lemn.

Exemplu: se face o gaură cu sădilul, se introduce răsadul până la primele frunze adevărate(aşa este corect) după care din lateral vii şi presezi pământul către tulpina plantei. Este extrem de simplu, o poate face şi un copil de clasa a-I-a darămite tu ditamai grădinarul.

După ce ai plantat acorzi tomatelor o apă uşoară 

  1. dacă plantezi în gradina proprie acorda-le o cană cu apă(200 ml) la fiecare plantă în parte; 
  2. dacă efectuezi cultura în câmp aplică o normă de apă uşoară de 4-5 l pe metru pătrat. Este suficient atât. 
Efecte vizuale la plantare, de ce trebuie să ignori aceste efecte; 

După ce plantezi, tomatele se vor culca pe pământ. Un moment de panică pentru unii, nu şi pentru tine, asta pentru ca este normal să se întâmple aşa.

Orice operaţie de strămutare pe alte asolamente a rasadurilor creează acest efect. Asta pentru că le-ai strămutat din răsadniţă(le-ai mutat locul) iar planta suferă câteva transformări. De aceea se impune să le plantezi spre seară, pentru a prinde noaptea în faţă.

Un alt aspect este îngălbenirea frunzelor de la baza plantei sau chiar toată masa foliară a răsadului. Este în regulă. Nu e că s-a ales praful de răsad.

Există şi o explicaţie;

Timp de o săptămână, până când se ia de pământ, plantele tale vor trece un test sau examen ca să înţelegi mai bine. Plantele vin dintr-un loc bine îngrăşat în unul mai sărac de data aceasta. Mai ales dacă trerenul în care cultivi nu are un istoric prea strălucit în ce priveşte suplimentarea cu elementele organice nutritive.

Ce crezi că se întâmplă?

Planta schimbă ambientul, începe o noua viaţă iar faptul ca s-a îngălbenit nu presupune ca este bonlavă. De aceea nu trebuie să te panichezi şi nici să nu sari cu fungicidele pe plante. Asta pentru ca procesul e absorţie la acest stadiu se face extrem de greoi şi lent. Poate chiar deloc.

Aşadar aşteaptă să vezi cum evoluează şi te asigur că după 7-10 zile plantele tale vor revenii la forma(culoarea) îniţiala, cea din răsadniţă sau ma rog alte recipiente în care ai înfiinţat răsadul de roșii.

Adică vor pleca în vegetaţie şi vor devenii verde brotac. Pentru liniştea ta reţine că, cel puţin la tomate tratamentele încep la două săptămâni după momentul plantării. Ţi-am dat un pont şi unde mai pui că este şi gratis.

Despre elementele de susţinere, cum şi când trebuie acestea aplicate sau înfiinţate. 

Despre elementele de susţinere am mai discutat şi prin alte articole, însă nu ma doare mâna să-ţi scriu, sau să-ţi mai prezint câteva amănunte în acest sens.

Tot ce trebuie să şti este că, după momentul plantării pentru tomatele cu port înalt, vei folosii drept elemente de susţinere araci confectionaţi din lemn sau stuf de baltă. 

Palisările sau arăcitul se face după ce cultura devine stabilă. Adică după ce plantele încep să se înrădăcineze puternic. Momentul ales va fi două săptămâni distanţă de la plantare.

Acum că ai aflat toate aceste amănunte îţi va fi mult mai uşor să te apuci de treabă, în speţă să înfiinţezi cultura de roşii atât de mult visată.

Dacă ţi-a plăcut acest articol te rog să-l faci cunoscut prietenilor tăi, lasă-mi un comentariu, și nu uita să te abonezi la feedul de site.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la acest site