Cum Se Ara Pamantul Gradinii

Astazi vom discuta despre cea mai importanta lucrare ce urmeaza sa o faci in gradina. Si anume aratura. Vei afla cand si cum trebuie aceasta facuta. Am mai discutat despre acest aspect, dar astazi vreau sa-ti largesc aria de cunostinte in acest sens. Mai exact sa invatam care sunt pasi ce tebuie urmati pentru a face o aratura de calitate.
Cand spun aratura de calitate ma refer la adancimea si uniformitatea acesteia. Sa impamantenit mai nou ideea, ca daca vom zgaria pamantul cu nu stiu ce utilaje, vom ajunge la rezultate extrem de profitabile, ceea ce este cumva fals. O aratura exemplara ca sa spun asa se face intr-un mod organizat si bine pus la punct, ori pentru asta trebuie sa sti ca;
Trebuie respectata adancimea araturii care in cazul gradinilor va fi de 28-30 cm. De ce asa? Pentru ca, intr-o gradina vei lucra secvential , pe mai multe segmente, care se numesc: vaduri, biloane, brazde inaltate si parcele. Pamanatul nu poate fi modelat corespunzator daca aratura lasa de dorit. Si uite asa vei da gres din start cu gradina ta.
Un alt aspect important este ca o desfundare este imperios necesara an de an. Intr-o gradina invarti pamantul zi de zi. Tot timpul il lucrezi. Nu este o cultura stabila. Culturile stabile prevede o aratura clasica cu adancimile corespunzatoare araturii fiecarei culturi in parte.
Acest lucru nu deranjeaza cu nimic, pentru ca pe aceste suprafete nu intri decat de 3-4 ori si asta pentru cateva lucrari de intretinere cum ar fi semanat, prasit ,ingrasaminte, erbicidat si recoltat.
In schimb, in gradina vei intra zilnic. Vei executa lucrari multiple, alternative. Udari repetate insotite de infuzii cu ingrasamant, prasile repetate insotite de tratmentele care se impun si tot asa. Deci vei fi nevoit sa calci acest pamant in picioare zilnic.
Hai sa-ti dau un exemplu ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile in ceea ce priveste adancimea. Daca vei merge cu o adancime constanta sa presupunem 30 cm anul acesta, in anul ce urmeaza, vei fi nevoit sa schimbi aceasta adancime.
De ce? Practic se formeaza harpanta. Harpanta este un strat care odata format nu va mai perimte revigorarea pamantului tau. Practic in cativa ani de zile aceasta devine extrem de tare.
Este ca si cum pamantul s-ar pietrifica. Specialistii au facut aceste constatari si au reusit sa scoata la rampa cultivatoare performante care practic rezolva aceasta problema. Un lucru extrem de bun daca stam sa ne gandim. Probabil ai vazut acele cultivatoare cu sageti si taleare de un metru. Acel utilaj desfunda si totodata uniformizeaza terenul direct pe miristea propriuzisa.
Te vei bucura de beneficiile acestor lucrari insa nu prea tare. De ce spun acest lucru. Aceasta lucrare se rezuma decat la desfundarea si distrugerea harpantei atat. Nu si la intoarcerea gliei. Ceea ce nu este prea bine. Daca am spus ca nu este bine, trebuie sa imi pledez cumva cazul sa vin cu argumente altfel exista riscul sa fiu tratat ca unul care nu are ce face si sa trezit vorbind.
Iata cateva aspecte negative spun eu. Exista riscul ca toate semintele buruienilor inclusiv semintele fostei culturi sa-ti invadeze terenul, atat toamna cat si primavara.
Vei spune ca erbicidezi si se rezolva problema. Da asa este dar nu in cazul gradinilor. Si nici macar in alte cazuri. Samurastrele, vrei nu vrei, isi vor face aparitia chiar in culturile infiintate din toamana.
Sa presupunem ca vrei sa infiintezi o cultura de ceapa pe un astfel de teren. O cultura infiintata din toamna in vederea productiei de ceapa verde, stufat pentru primavara sau chiar si ceapa uscata. Te asigur ca vei avea invazii repetate de buruieni si samurastre indiferent de erbicidarile aplicate preventiv.
De ce?
Tocmai pentru ca, aceasta desfundare permite aparitia acestor samurastre si buruieni. Nu ai arat corespunzator si ai lasat terenul la starea de desfundare. Tocmai pentru ca, glia nu a fost intoarsa. Astfel se ridica intrebarea doi.
Cum este mai bine sa procedezi?
Cel mai bine este sa faci aceasta desfundare odata la 3-4 ani si de fiecare data sa acorzi lucrarilor de acest gen un ragaz de timp.
Ce inseamna acest ragaz?
Inseamna sa astepti ca pamantul sa se imburuieneze din toamna. Daca va ploua, 50% din semintele lasate de cultura inaite premergatore, plus alte buruieni vor rasarii cu siguranta. Iar restul de 50% nu vor rasarii, acestea isi vor face aparitia primavara. Unde? In gradina desigur.
Pentru a estompa acest fenomen lasi buruienile sa creasca dupa care vei aplica un erbicib. Pentru curatenie. Si nu infiintezi nimic din toamna. Astepti sa vina primavara. Primavara mai erbicidezi inca odata, dupa care incepi si modelezi pamantul sub diferite forme. Creezi parcele legumicole.
In schimb daca vrei sa fie treaba buna, vei face aratura traditionala atat de bine cunoscuta cu care nu vei da gres niciodata.
De ce?
Toata samanta buruienilor si a culturii ce tocmai a parasit terenul, va fi bagata sub glie. Jos acolo la pamant. In proportie de 70% vor pierii acolo sub pamant iar in proportie de 30% vor rasarii primavara.
Aceste samurastre aparute primavara, nu vor afecta cu nimic gradina intrucat la doua treceri cu grapa cu talere si un erbicid vei rezolva toata problema. Iata cum si de ce aratura trebuie luata serios in calcul. Pentru ca exista acest lant de probleme ce apar fara sa-ti dai seama. Si asta se intampla frecvent, deoarece pamantul isi pastreaza samanta indiferent de metodele de intretinere aplicate acelui segment de cultura infiintat.
Sper ca am lamurit cat de cat acest aspect. Nu vreau sa fac un compromis, am mai spus, aratura are rolul si farmecul ei si trebuie facuta ca la carte. Daca nu reflectezi serios la aceste aspecte vei avea probleme cu segmetul de pamant pe care urmeaza sa infiintezi gradina.
Retine ca de multe ori lucrezi cu seminte mici. Iar acestea prevad terenuri extrem de curate. Ori primul pas care trebuie gandit si executat corect este asa cum cred ca ai ghicit aratura.
Partile pozitive ale desfundarii
Iata ce avantaje confera aceasta lucrare minunata. Distrugerea harpantei si permeabiliatea solului. Faptul ca pe o perioada de trei patru ani vei putea ara pamantul extrem de usor. Aratura va fi uniforma, vei putea alterna cu adancimile pentru fiecare segment de cultura legumicola infiintat. Plus de asta consumul de carburanti va fi extrem de mic. Deci esti pe economie cum se mai spune.
Probabil ai arat pamantul de multe ori in decursul anilor si ai observat ca de cele mai multe ori tractorul nu facea fata, sau plugul mai bine spus, nu intra in pamant. Indiferent ca aveai un plug mai greu sau mai usor, harpanta creeata te zvarlea afara de pe brazda ca sa spun asa. Acesta este efectul cu care te intalneai.
Tractorul tragea greu, rotile patinau pe loc, cauciucurile se toceau si nici lucrarea nu iesea cum trebuie. Iata ca sa rezolvat aceasta problema prin operatiile de desfundare facute cu utilaje performante prevazute corespunzator acestei lucrari.
Ramane la aprecierea ta cum vei lucra pamantul pe care urmeaza sa infiintezi gradina. Important este ca am discutat despre aceste aspecte si ti-ai facut o idee cu privire la aratura pamantului in care urmeaza sa infiintezi culturile legumicole.
Sfatul meu este sa combini aceste doua lucrari armonios, incat calitatea lucrarilor sa poata asigura buna crestere si dezvoltare a viitoarelor tale plante legumicole.
Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la acest site