Cum Să Faci O Cultură De Ardei Kapia

Dacă ai ajuns pe această pagină probabil că cea mai arzătoare problemă cu care te confrunți este înființarea culturi de ardei capia. Este firesc să fie așa, ai auzit sau ști de la prieteni că această cultură de plante legumicole este hot și  lasă loc de bani la greu dacă vei cultiva și tu.

ardei capia ureche de elefant

Așa este, culturile de ardei capia sau lung se dezvoltă an de an, cunoscut fiind faptul că fructele sale sunt foarte căutate în sezonul de toamnă, dar mai ales că se vând extrem de bine.
De ce se vând atât de bine? 

Pentru că poate fi consumat în stare proaspătă, stare de conservare, paste, bulioane sau sub formă de ardei copt cu ulei si oţet la borcan pentru consumul din tipul iernii. 

Capia este o cultură de vară-toamnă ce poate fi înfiinţată extrem de uşor. Cultura în sine se înfiinţează manual sau mecanizat. Pentru că vreau să scurtez putin discursul, tehnologia de cultură este asemănătoare cu cea a culturii de ardei gogoșar. Intră te rog și citește repede despre ce este vorba. De ce?

Pentru că subiectul acestui articol se referă la înfiinţarea intensivă manuală si vreau să plecăm cu discursul nostru din acest punct. Consider că ai ținut cont de sfatul meu și nu rămâne decât să îi dăm drumu la treabă. 

Necesarul de plante pentru 1/ha este cuprins intre 55000-65000 plus rezerva. Întotdeauna vei lua în calcul surplusul deoarece la momentul plantarii poate să fie arșită sau vanturi uscate de primăvară iar unele plante s-ar putea să nu treacă peste aceste evenimente şi să dispară încă de la început. 

Despre cum să faci răsadurile de ardei kapia am mai discutat iar dacă vrei te invit să te documentezi pentru a avea idee ce ai de făcut. Ce îţi pot spune în plus este că în comparaţie cu răsadul de gogoşar şi ardei gras, răsadul de ardei capia este mult mai greu de făcut. 

De ce? 

Are un ritm de creştere mai lent, se dezvoltă mai anevoios, este foarte subţire la colet, si din acest motiv se fac suplimentari faziale cu îngrăşăminte organice naturale sau chimice. 

Este o plantă termofilă, iubeşte căldura, se adaptează uşor la condiţiile de lumina, temperatură si sol din câmp. 

Este uşor imprevizibil pentru ca parăseşte stadiul vegetativ cu mult mai devreme în comparaţie cu ardeiul gras sau gogoşarul. 

Are talente tip şoc, se coace rapid, fără să-ţi dai seama când s-a întâmplat acest fenomen. De aceea trebuie să-l ţii mai mereu sub observaţie. Să-l vezi practic cum evoluează la toate stadiile de creștere. 

Potenţialul de producţie se rezumă la 15-20 t/ha, în funcţie de soiul sau hibridul cultivat.

Cultura se practica pe terenuri plane, curate, bine îngrășate, modelate sau nemodelate în funcţie de sistemul de udare pe care îl deţii. 

Cultura de capia pe vaduri sau biloane
Pe aceste profile de sol se practică udarea prin inundare şi întreţinerea plantelor manual, cu sapa pe fiecare bilon în parte.

Modelarea terenului se face cu rariţa prevazută cu aripioare la adâncimea de 25 cm. După ce ai modelat se face parcelarea suprafeței de teren. O parcelă trebuie să aibă lungimea de 20 m, pentru a putea fi udată pe ambele capete. 

Pe capete vei face un vad mai mare de stocare a apei, se mai numeşte şi vad principal. Din acest vad dai drumu la apă pe fiecare rigolă în parte şi controlezi volumul de apă. Tu eşti cel care stabileşte volumul de apă de care au nevoie plantele la acel moment. 

Cum suntem la înfiinţare îţi recomand să umplii vadurile cu apă până la creasta bilonului. Aştepţi ca vadurile să absoarbă toată apa şi plantezi imediat. Îţi recomand plantarea răsadului cu mâna direct pe latura din partea dreaptă a bilonului, întrucât la orele amiezii plantele trebuie să cadă la umbră. 
Practic, se ia firul de răsad, se pune cu rădăcina în prelungirea degetului arătător şi se înfige în pământ. Aşa se plantează răsadul. 

Pentru cea de-a doua variantă aştepţi ca apa să fie absorbită în totalitate şi plantezi cu sădilul de fier sau de lemn. Se schimbă tactica de lucru. Faci găurile cu sădilul, introduci răsadul cu rădăcina în jos, după care astupi cu pământ.

Cum astupi? Aici să te văd. Dacă ai experienţă astupi rădăcina ardeiului direct cu sădilul. Practic înfigi sădilul oblic, lângă firul de ardei deja introdus în gaură. Faci o mişcare de rotaţie concomitentă cu presarea către fir şi acesta se astupă singur. Pământul se lipeşte de plantă şi rădăcina este foarte bine astupată. 

Această practică se dobândeşte în timp. Mai târziu vei reusii să plantez cu aceeaşi mână. Sădilul şi planta vor pleacă în acelaşi timp în pământ, urmând să faci decât rotaţia sădilului. Vei reusii practic să plantezi mii de plante într-o singură zi. 

La ce distanțe se plantează capia?
  • între plante pe rând din 15 în 15 cm
  • între vaduri sau rânduri 70 cm 
Astfel, vei da şanse ardeiului să-l mângâie razele solare, cultura va fi foarte bine aerisită și vei asigura densitatea/ha. 

Cum se întreține cultura de capia

Operaţiile de întreţinere presupune praşile manuale(2-3) cu sapa pe fiecare bilon în parte la apariția buruienilor. La acest capitol urmăreşti să tragi cu sapa pământ reavăn de pe creasta bilonului către rădăcina plantelor. Cu această ocazie vei face și o ușoară încuibărire a plantelor. 

Înfiinţarea Culturii De Ardei Kapia Pe Brazde Înălţate Sau Terenuri Plane

Cultura se prepară manual sau mecanic cu maşini speciale de plantat. Maşina speciala de plantat modelează solul şi totodată plantează ardeiul cu ajutorul mecanismelor cu care este prevăzută. 

Este vorba de de patru secţii de plantare stabilite pe un cadru principal. Fiecare secţie în parte este prevazută cu două talere de prindere care preia ardeiul şi îl înfige în pământ. Aceste talere sunt fixate pe o axă la capătul căreia se află distribuţia. 

Maşina de plantat este prevazută cu scaune şi rampe, pe care se așează lădiţa cu răsad. Se ia răsadul şi se asează între talere cu frunzele în jos şi rădacina în sus. Prin rotaţie talerul lasă planta pe profilul de sol creeat cu rădăcina în jos, aceasta astupându-se perfect. După aceasta operaţie se aşează coloana de apă pe suprafaţa cultivată şi se irigă prin aspersiune. 

O altă metodă constă în marcarea terenului pentru a stabilii rândurile pe care urmează să plantezi. Se poate marca terenul cu semănătoarea de porumb. Distanţa între rânduri să fie de 70 cm. 

După efectuarea marcajului, dai drumu la apă, aplici o normă de udare de 10 l apa/m², după care plantezi răsadul din 15 în 15 cm pe rândurile modelate. După ce ai terminat de plantat se aplica o normă de apă de 15 l/m²  pentru a astupa toate crăpăturile rămase în urma plantării. 

Se urmărește evoluţia plantelor şi după o săptămână înlocuieşti golurile ramase cu material săditor de aceeaşi vârstă şi soi. 

Lucrările de întreținere se rezumă la praşile  mecanizate(3-4) si manuale(2-3) cu sapa pe fiecare rând în parte.

De câte ori se udă ardeiul capia?

De 10-12 ori cu norme de udare cuprinse intre 250-300 m³/ha, nu uita să iei în calcul și precipitațiile(ploile).

Recoltarea ardeiul capia se face eșalonat, începând cu cea de-a doua decadă a lunii august, de fiecare dată când s-a înroșit și până le căderea brumelor târzii din toamnă. 

La final ți-am lasat o lista cu cateva soiuri de ardei lung; Cosmin, Lung Românesc, Kapia de Kurtovo, Zlaten Medal și Slonovo Uvo, Dumbo 34, pe care l-am cultivat și de care am fost extrem de mulțumit. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la acest site