Cum Să Faci Un Răsad Viguros

Înfiinţarea grădinilor legumicole este pe departe una din cele mai provocatoare îndeletniciri. Fie că vrei să faci o gradină mai mică sau vrei să cultivi intensiv, primul aspect la care trebuie să reflectezi este să scoţi la rampă material săditor de calitate. 

Prin material săditor înţelegem că este vorba despre răsadul specific culturilor dorite de tine. Culturi legumicole înfiinţate manual, folosind drept materie primă răsadul. 

cum sa faci un rasad viguros

În primul rând vreau să te pun în temă cu ce înseamnă răsad viguros. Şi asta pentru că nu vreau să ai surprize neplăcute la plantare. 

Când spui răsad viguros te gândeşti la calitatea şi rezistenţa lui. La cât de bine este călit şi la vârsta pe care trebuie sa o îndeplinească pentru a putea fi plantat în gradină. 

Dacă eşti atent la aceşti paşi şi ţii cont de aceste aspecte nu ai cum să dai greş cu răsadul.

 Ce Înseamnă Un Răsad De Calitate? 

Calitatea răsadului presupune mai multe aspecte: să fie gros la colet, puternic şi foarte bine înrădăcinat. Să aibă un aspect viu, un verde închis pătrunzător. 

Să-ţi confere siguranţa că va depăşii cu bine momentul strămutării în câmp, că va fructifica şi vei obţine atât producţii legumicole mari cât şi beneficii financiare sbustanţiale. Să fi sigur pe el, să merite să-i acorzi atenţia ce i se cuvine. 

Şi nu îţi spun asta întâmplător. Dacă răsadul nu îndeplineşte aceste calităţi nu vei reuşii să ajungi prea departe cu el. O mare parte din el va pierii încă de la momentul plantării în câmp, iar restul se va deteriora vizibil. Vei observa cum piere sub ochii tăi. 

Hai să vedem ce este necesar să şti pentru a da răsadului tău rezistenţa de care are nevoie. 

Ce Înseamnă Un Răsad Rezistent 

După semănarea seminţelor în răsadniţă şi două trei udări repetate răsadul îşi va face apariţia. Într-un cuvânt a răsărit. 

Curiozitatea te împinge de la spate şi te uiţi aproape din oră în oră la el. Te cred, ştiu cum este. Îţi este drag de el şi vrei să îl vezi mare şi viguros. 

Recomandarea mea este ca timp de 10 zile să nu îl deranjezi prea tare. Adică să-l laşi să crească lejer. Pe parcursul acestei perioade aplică-i o udare uşoară cu apă călduţă şi lasă-l să crească. 

Temperatura apei să fie egală cu cea din interiorul răsadniţei. Iar cantitatea de apă să fie de maxim 4 litri pe metru pătrat. Atât încât pământul să fie uşor jilav sau umed. 

Răsadul creşte fazial. Primele frunze se numesc cotiledoane. Dupa un interval de 6-7 zile îşi va face apariţia primele 2-3 frunze adevărate. 

Când plantele ajung la 5-6 frunze adevărate poţi trece fără teamă la efectuarea altor operaţii.  

Aeriseşte răsadul corespunzător. Astfel poţi evita căderea şi creşterea rapidă a acestuia. Vreau să fac o remarcă, să-ţi spun că excesul de umiditate şi căldură excesivă duce la căderea răsadului. 

Aeriseşte răsadul treptat sau fazial pentru a-l învăţa de mic cu temperaturile din exterior sau din afara răsadniţei. 

În felul acesta îl căleşti. Practic devine rezistent la intemperiile ce îl aşteaptă odată cu strămutarea lui în câmp. 

Orice plantă suferă transformări majore la strămutare fapt pentru care răsadul trebuie să fie foarte bine călit. 

Împuterniceşte răsadul şi dă-i de mâncare. Suplimentează-l cu îngrăşăminte naturale. Te asigur că efectul unor astfel de operaţii va fi mai mult decât benefic. 

Cel mai bun îngrăşământ este cel natural, fapt pentru care îţi recomand să foloseşti gunoiul de păsare sub formă de soluţie lichidă. 

Exemplu: faci un amestec din 10 l de apă şi 5 kg găinaţ de pasăre. Introduci acest amestec într-un recipient si îl laşi 10 zile la să fermenteze. După această perioadă îl poţi aplica printr-e rândurile răsadului din răsadniţă. 

Varsta răsadului gata de plantat va trebuii să se încadreze într-un interval de 55-60 zile. Operaţiile de călire le vei începe cu două saptămîni înainte de a strămunta răsadul în câmp. Totul prin aerisiri parţiale şi totale, atât în timpul zilei cât şi noaptea. 

Inainte de plantarea în câmp aplică-i o plivire uşoară. In sensul acesta vei uda foarte bine răsadniţa de cu seara, iar a doua zi intrii la plivitul răsadniţei. Jumuleşti bălăriile cu atenţie şi ai grijă să nu confunzi răsadul cu acestea. 

De cele mai multe ori se întâmplă şi acest lucru. Aşa că vezi cum faci distincţia. Scoate bălăriile uşor, cu grijă, în sensul de a nu desrădăcina şi distruge materialul săditor. 

Repicarea Răsadurilor 

Despre repicarea răsadurilor sunt multe de spus. Este un mod de a produce răsad mult mai rapid. Te incurajez sa încerci şi această variantă. 

Este o metodă extrem de importantă şi simplu de făcut. Cum se face acest lucru? Scoţi material săditor din răsadniţă şi îl repici individual. 

Aceste recipiente se mai numesc şi cuburi nutritive. Le poţi confecţiona singur sau le poţi cumpăra. Eu unul îţi recomand să le faci singur. 

Iată cum arată reţeta compoziţiei unui cub nutritiv. 

Materialul de bază din care vei confecţiona cubul este: pământ 60 %, mraniţă 30 %, nisip 10 %. Dimensiunile cuburilor variază de la o mărime la alta. Cele mai indicate sunt cele de 10/10 cm 8/8 şi 7/7 cm. 

Cum faci cubul? Confecţionezi o matriţă din fier sau lemn. Respecţi dimensiunile prezentate mai sus şi poţi efectua până la 1000-2000 cuburi nutritive pe zi. 

Următorul pas e simplu de ghicit. Repici răsadul în aceste cuburi. Le aplici udări moderate cu cantităţi de apă cât mai mici. O udare la un interval de 4-5 zile şi le laşi să crească individual până la plantare. 

Este o operaţie extrem de avantajoasă deoarece plantele sunt bine înrădăcinate iar la plantare răsadul nu suportă nici un fel de stres. 

Strămutarea Răsadului În Câmp 

Strămutarea răsadului pe amplasamentele ce urmează a fi plantate se face cu mare atenţie. Iată cum procedezi? Udă bine răsadniţa până la saturaţie. Scoate material săditor din rasadniţă şi treci la o altă operaţie care se numeşte mulcirea răsadului. 

Este foarte simplu de făcut. Ia un recipient si creează un amestec din pământ, balegă de vacă şi apă. Consistenţa să fie vascoasă. Introduci rădăcinile răsadului ce urmează să fie strămutat în acest amestec. 

Mocirleşti bine rădăcinile după care asezi răsadurile în lădiţe de plastic sau lemn şi le transporţi în câmp. 

Amplasamentul în care vei planta trebuie să fie deja modelat şi foarte bine udat. După plantare aplici câteva norme de apă. 

Acestea sunt cele mai eficiente metode pe care ţi le recomand. Foloseşte-le cu încredere şi te asigur că rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor tale. Experimentează si vei avea cu siguranţă un răsad viguros, puternic şi de calitate. 

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonează-te la acest site